Așteptările românilor privind starea economiei din ultimele 12 luni sunt pe un trend ascendent accentuat : indicatorul a urcat continuu de la nivelul său de -71 puncte în iunie 2010 la cel actual de -26,2 puncte, arată studiul GfK EURO Climate pentru cel de-al doilea trimestru al anului.
Acest studiu este o radiografie a climatului de consum din Europa, cu estimări asupra evoluției așteptărilor privind starea economică, prețurile, veniturile și dorința de cumpărare.
Românii au aşteptări mai mari cu privire la venituri
România este una dintre țările în care au crescut așteptările privitoare la venituri în cel de-al doilea trimestru al anului, alături de Germania, Spania, Austria şi Polonia.
Cu 44,6 puncte, Germania continuă să înregistreze, de departe, cea mai ridicată valoare. Valoarea indicatorului s-a stabilizat, deşi se află la un nivel coborât, în Bulgaria şi Cehia, în timp ce în Franţa a coborât la un minim record de -41,9 puncte în iunie.
Doar grecii sunt mai pesimişti: valoarea indicatorului se afla la -58,6 puncte în iunie. Măsurile drastice asociate celui de-al doilea pachet de austeritate, inclusiv majorarea impozitelor, desfiinţarea altor ajutoare sociale şi reducerile salariale din sectorul public au un impact însemnat asupra Greciei.
Situaţia economică se va redresa treptat în Spania, în opinia locuitorilor acestei ţări. Cu toate că rata şomajului încă mai depăşeşte 21%, aceasta a înregistrat o uşoară scădere în toate sectoarele economice.
În Polonia, indicatorul a atins un minim record, situându-se la -47,5 puncte în aprilie. Între timp valoarea acestuia a urcat, şi a ajuns la nivelul actual de -27,4 puncte.
Așteptările românilor asupra economiei, pe un trend ascendent
Așteptările românilor privind starea economiei în ultimele 12 luni sunt pe un trend ascendent accentuat : indic