Bruxelles-ul anunţă miercuri dacă România şi Bulgaria au făcut sau nu progrese în reforma justiţiei, într-un raport pe care stau cu ochii nemţii, francezii şi olandezii.
"Nu discutăm despre aderarea României la Schengen decât cu rapoartele de justiţie pe masă", au anuţat reprezentanţii Franţei, Germaniei şi Olandei luna trecută când au cerut amânarea aderării la Schengen.
Una e teoria, alta realitatea. Comisia Europeană, cea care face raportul în cadrul aşa numitului Mecanism de Verificare şi Cooperare în Justiţie (MCV) a repetat pe toate vocile: nu e corect să faceţi legătura între Schengen şi raportul pe justiţie. În ultimele zile, draftul de raport a circulat în cancelariile diplomatice şi la ministerele implicate, iar partea română a cerut comisiei să mai facă odată, în raport, această precizare.
Va avea vreun efect?
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, nu a vrut să comenteze progresele menţionate în raportul care va public, official, mâine şi nici dacă politicienii francezi, germeni sau olandezi şi putea schimba decizia legată de aderarea la Schengen.
Europarlamentarii români spun că nu şi explică şi de ce. “Și Comisia și Parlamentul au spus că nu există această legătură. Nu există, dar se utilizează. Aceasta este atmosfera politică în Europa în acest moment. Nu este o atitudine față de România, este o situație creată de criza economică și această atitudine este determinată de situația internă. Nu este o atitudine contra României. Pur și simplu așa s-a potrivit ca noi să aderăm la Schengen în această perioadă”, a declarat, pentru Adevărul Europa, Marian Jean Marinescu, liderului celui mai numerous grup românesc din PE, cel al PPE. El apreciază că, de această dată, pe condiţiile de aderare la Schengen, toate autoritățile din România și-au făcut treaba foarte bine.
Noi nu suntem imigranţi, cu euro