În comunele din sudul judeţului Mehedinţi, străinii au cumpărat mii de hectare de teren agricol. Puţini dintre ei s-au apucat să-l şi muncească. Exploatarea pământului românesc nu înseamnă însă numai cultivarea lui.
La Devesel, un francez şi un italian au, împreună, aproape 400 de hectare de teren arabil. SC HINO.RO SRL din Drobeta-Turnu Severin, firma deţinută de Rolland Pizzaro Remy (64 ani), din Peymeinade (Franţa), în asociere cu un cetăţean român, a cumpărat un deal întreg în Devesel. Dacă îi întrebi pe săteni, francezul a cumpărat dealul ca să cultive trandafiri şi să facă o fabrică de parfumuri, dar a dat faliment şi acum ar fi prin Caraibe.
În realitate, deşi, conform încadrării CAEN, societatea HINO.RO se ocupă de cultura cerealelor, pomicultură şi cultura altor plante fructi-fere, cele 300 de hectare de la Devesel au fost lăsate pârloagă. "N-au pus niciodată nimic. Pe dealul ăla, uitaţi-vă, a crescut şi lăstăriş de neîngrijit ce e", zice primarul Alexandru Mimiş, arătând spre pâlcul de pădure tânără care s-a instalat pe deal. Nici francezul, nici asociatul lui român nu au fost de găsit. Angajaţii HINO.RO ne-au spus că sunt plecaţi din ţară.
100 de hectare de teren are în Devesel şi SC CARIDANIO SRL din Timişoara, despre care primarul Mimiş spune că, la fel ca şi în cazul SC HINO.RO, proprietarii n-au fost niciodată interesaţi să le lucreze. Pe lângă terenul agricol, firma a mai cumpărat şi câteva zeci de hectare de pădure în Devesel. "Nici pe astea nu le exploatează", spune primarul. Şi nu e de mirare, din moment ce CARIDANIO SRL nu are nici o legătură cu agricultura, ci este, de fapt, o societate imobiliară. Asociatul unic, italianul Antonio Prandi, nu prea stă prin România. Achiziţiile le face, de obicei, prin împuterniciţi. La sediul firmei, contabila lui Prandi ne-a explicat că terenurile din Devesel, ca şi altele