Foto: Thinkstock Simptome care dau de gândit, stări de dispoziţie schimbătoare, modificări ale greutăţii şi aspectului trupului, toate acestea sunt deseori rezultatul dezechilibrelor hormonale. Pentru un corp frumos şi sănătos trebuie descifrate semnalele pe care ni le dau hormonii. Vin şi din interior, dar se văd şi la "suprafaţă". Iată câteva dintre aceste semne, explicate de specialista Marie Claire Wilson în lucrarea "BioSignature Modulation".
n) Braţele moi sunt specifice femeilor şi indică o carenţă a hormonului masculin testosteron. Atât bărbaţii, cât şi femeile au nevoie de acest hormon, care este important pentru masa musculară. Adesea, lipsa testosteronului indică un nivel ridicat de cortizol, provocat de stres.
Pentru remedierea situaţiei se recomandă o dietă fără grăsimi hidrogenate. Colesterolul este esenţial în producerea hormonilor, însă cel bun, nu cel din grăsimile trans. Nucile şi ouă sunt alimente bune de consumat. De evitat sunt biscuiţii şi prăjiturile în compoziţia cărora intră grăsimile trans, la fel şi soia, pentru că s-a demonstrat că afectează hormonii sexuali. Suplimentele alimentare de magneziu sunt binevenite, pentru că ajută în relaxarea organismului, combătând stresul. Exerciţiile fizice cu haltere sunt recomandate, dar nu cu haltere grele, ci cu unele uşoare, pentru că scopul este modelarea unui muşchi ferm, dar fin, nu al unuia "de forţă".
n) Posteriorul şi coapsele "îmbrăcate" în grăsime pot trăda un exces de estrogen. Acesta poate proveni din anticoncepţionale, dar şi din excesul de alcool, precum şi din chimicalele folosite la ambalajele de plastic ale diferitelor produse. Mai poate fi vorba despre stres sau despre hipotiroidie. Se recomandă o dietă fără carbohidraţi rafinaţi, cum ar fi cei din produsele alimentare comerciale ca zahărul fin, dulciurile, pâinea albă sau cerealele pentru micul dejun