Primul an în care Academia de Studii Economice din Bucureşti a renunţat la examenul clasic de admitere în favoarea înscrierilor pe bază de dosar aduce instituţiei un număr neaşteptat de concurenţi: 9.500, la zi, dublu faţă de anul trecut. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
O concurenţă ca cea de anul acesta se mai înregistra doar înainte de 1989, când numărul de locuri era semnificativ mai mic.
Concurenţii din anii trecuţi “se dopau" pentru admitere
“Studenţii care s-au înscris anul acesta au obţinut, în mare parte, peste nota 8 la Bacalaureat. Cred ca este vorba de o generaţie mai bună ca în anii în care primeam candidaţi care obţineau puţin peste 6 la bac dar făceau medidaţii şi luau o notă bună la admitere. Practic “se dopau" pentru admitere, dar nivelul lor nu era unul foarte ridicat", a declarat Gheorghe Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti.
Aglomeraţie la înscriere
Din cauza numărului neaşteptat de mare de candidaţi, în acest an au existat câteva probleme organizatorice, holurile instituţiei fiind neîncăpătoare pentru cei ce doreau să se înscrie. “În prima zi am avut 2500 de candidaţi care s-au înscris, fiecare însoţit de părinţi sau rude. Le-am permis accesul tuturor în incinta universităţii şi s-a creat aglomeraţie. Din a doua zi, am interzis accesul părinţilor şi al altor însoţitori, aşa că înscrierile au mers mai repede", a mai spus rectorul.
5.000 de candidaţi rămân pe dinafară
Gheorghe Roşca îşi făcea probleme înaintea înscrierilor că dacă nu se ocupă cel puţin 80% din locurile cu taxă, ASE-ul ar putea avea o problemă din punct de vedere financiar: “Temerea nu a fost întemeiată. Acum regret că las pe dinafară 5000 de candidaţi.Concurenţa a fost aproximativ la fel la toate secţiile, singurele secţii la care nu se ocupă 10-15 locuri cu taxă sunt cele în limba ge