Comisia Europeană constată lipsa de consecvenţă şi de rezultate în lupta anticorupţie. Forma finală a raportului se negocia intens, ieri după-amiază, în Colegiul Comisarilor de la Bruxelles. CE spune că trebuie acţionat de urgenţă pentru accelerarea soluţionării proceselor, pentru a preveni prescrierea termenelor.
România a făcut demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare, relevă raportul Comisiei Europene (CE), consultat ieri de Mediafax. De la ultimul raport anual al Comisiei Europene privind progresele României, aflată sub Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), autorităţile române au făcut demersuri pentru a eficientiza procedurile judiciare şi au continuat pregătirile pentru intrarea în vigoare a patru Coduri noi, restabilind, totodată, cadrul legal pentru Agenţia Naţională de Integritate, notează raportul.
Documentul consemnează faptul că Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) are cauze tot mai convingătoare în privinţa investigării cazurilor de corupţie la nivel înalt. Totuşi, arată CE, din iulie 2010 se constată o lipsă de consecvenţă şi de rezultate în anumite zone. Progresul în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei este încă insuficient, întrucât multe cazuri de corupţie la nivel înalt sunt tergiversate mulţi ani în instanţă, fiind observate puţine progrese. În opinia CE, se impune a se acorda luptei împotriva corupţiei o prioritate mai evidentă şi să fie coordonată cu sprijinul unei noi strategii anticorupţie comprehensivă şi robustă.
Raportul notează că sunt necesare măsuri urgente pentru a îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea spălării banilor şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice. Rezultate mai bune ar trebui demonstrate în domeniul confiscării bunurilor nejustificate şi în aplicarea de sancţiuni descurajatoare în cazuri de incompatibilităţi. De a