Principala marfă contrafăcută în ţara noastră şi livrată pe piaţa UE sunt ţigările şi băuturile alcoolice, arată raportul anual al Comisiei privind asigurarea de către autorităţile vamale din UE a respectării drepturilor de proprietate intelectuală.
Republica Moldova a ajuns pe locul patru în topul ţărilor de unde provin produsele contrafăcute din UE. Potrivit raportului, în 2010, autorităţile vamale din UE au confiscat la frontierele externe peste 103 milioane de produse contrafăcute. Numărul coletelor oprite în vamă aproape că s-a dublat, crescând de la 43.500, în 2009, la aproape 80.000, în 2010, estimate la peste un miliard de euro.
Lideri la ţigări şi alcool
Principala marfă contrafăcută în Moldova şi livrată pe piaţa UE sunt ţigările şi băuturile alcoolice, arată raportul anual al Comisiei privind asigurarea de către autorităţile vamale din UE a respectării drepturilor de proprietate intelectuală.
Astfel, ţara noastră deţine o cotă de 2,1% din totalul produselor oprite în vamă, cu o valoare de circa 20 de milioane de euro. Moldova figurează ca al treilea furnizor de băuturi alcoolice contrafăcute pe piaţa UE, după China şi Rusia, şi deţine locul doi la numărul de cazuri de ţigarete contrafăcute reţinute de vameşii UE.
China rămâne în continuare principala sursă de produse contrafăcute, cu 85% din total. Alte ţări, precum Turcia, Thailanda, Hong Kong sau India, figurează printre principalii producători de produse alimentare, băuturi nealcoolice, carduri de memorie şi medicamente.
Principalele categorii de articole oprite de vameşii UE sunt ţigaretele (34%), produsele de uz casnic (14,5%), consumabile de birou (9%), alte produse din tutun (8%), etichete şi logouri (8%), îmbrăcăminte (7%) şi jucării (7%).
Algirdas Šemeta, Comisar UE pentru impozitare și uniune vamală, audit și antifraudă, a declarat că vor fi intensificate ef