Criza datoriilor de stat din Europa şi SUA determină investitorii să caute alternative mai sigure. Titlurile germane de stat şi monedele exotice câştigă teren. Aurul şi francul elveţian au atins ieri noi recorduri, în timp ce euro şi dolarul s-au depreciat. Contextul global a schimbat lista „refugiilor“ preferate de investitori.
Temerile privind criza datoriilor de stat din Europa şi posibilitatea ca SUA să intre în incapacitate de plată au dus la reorganizarea portofoliilor de investiţii. Unele dintre plasamentele preferate în trecut de investitori au început să-şi piardă din strălucire, în timp ce altele urcă rapid pentru a le înlocui. Bonurile emise de trezoreria americană au fost, vreme îndelungată, considerate la fel de sigure ca ţinutul banilor la saltea. Acum, însă, având în vedere că negocierile privind ridicarea plafonului datoriei publice al SUA merg din ce în ce mai greu, investitorii au început să-şi reorienteze atenţia către plasamente mai sigure, notează „The Wall Street Journal".
SUA şi Grecia, tot mai riscante
„În scenarii riscante, investitorii ar fugi în mod obişnuit către bonuri de trezorerie. În acest caz însă, statutul de active fără risc al bonurilor de trezorerie ar fi pus la îndoială", arată Bill Eigen, manager pentru portofolii de investiţii la fondul de investiţii J.P. Morgan Strategic Income Opportunities Fund, care gestionează active în valoare de 14,2 miliarde de dolari.
Faptul că aurul şi francul elveţian au statutul de „refugii" pentru investitori nu mai reprezintă nicio surpriză. Nou-intratele pe listele investitorilor sunt coroana suedeză, obligaţiunile guvernamentale bancare şi chiar depozitele bancare. La începutul acestei luni, în timp ce situaţia Greciei ţinea „cu sufletul la gură" pieţele financiare din întreaga lume, s-a putut observa că unii investitori au renunţat la „adăpostul" franculu