Peste jumatate dintre companii interzic total accesul angajatilor la retele sociale, iar aproape 60% le interzic angajatilor sa faca file-sharing, arata un studiu al Kaspersky realizat in randul a 1.300 de profesionisti de IT, in 11 tari. Multe companii interzic aceste lucruri fiindca le percep ca o amenintare la adresa productivitatii si ca sursa de malware.
Accesul la retelele sociale este complet blocat in 53% dintre companii, in timp ce alte 19% restrictioneaza astfel de activitati prin diferite masuri. Socializarea online a devenit a doua cea mai interzisa activitate in timpul serviciului, dupa cea de partajare de fisiere prin retelele peer-to-peer (57% interzic total, 16% restrictioneaza). Printre alte activitati interzise de companii se numara si online gaming-ul, accesarea de site-uri cu un continut neadecvat, streaming-ul video si serviciile de mesagerie instant.
Peste o treime dintre companiile intrebate interzic total serviciile de upload de fisiere si FTP, circa 36% interzic total serviciile de VoIP stil Skype, iar 31% dintre firme interzic e-mail-ul persoanal.
Cand au fost intrebate cu ce asociaza cea mai periculoasa activitate desfasurata de angajati, 35% dintre companii au raspuns retelele sociale.
"Companiile sunt ingrijorate atat de productivitate, cat si de securitate, de aceea anumite activitati ale angajatilor sunt restrictionate", spune Costin Raiu, Director al Global Research & Analysis Team la Kaspersky Lab. "Socializarea online este privita ca fiind consumatoare de timp, dar si ca sursa potentiala de atacuri informatice, deci o amenintare asupra informatiilor confidentiale din companie", completeaza acesta.
Recent, retelele sociale au devenit un canal major de raspandire a malware-ului, datorita popularitatii lor si vulnerabilitatilor foarte raspandite in platformele online. De exemplu, cea mai