Experţii în aviaţie susţin că maşinile zburătoarele ar putea ajunge o comoditate în următorii cinci ani, după ce autorităţile americane au aprobat modelul dezvoltat de mai bine de patru ani de o echipă de ingineri ai Institutului Tehnologic din Massachusetts, relatează publicaţia The Daily Mail.
Terrafugia Transition este un avion cu două locuri care poate atinge viteze de 185 de kilometri pe oră. El poate fi alimentat cu benzină obişnuită fără plumb, iar un plin de rezervor este suficient pentru a parcurge mai bine de 800 de kilometri. Pentru a pilota maşina zburătoare care va costa în jur de 250.000 de dolari trebuie să parcurgi un stagiu de pregătire de 20 de ore de zbor.
Aeronava care încape într-un garaj obişnuit poate fi "condusă" şi pe şosele, atingând viteze de până la 100 de kilometri pe oră. "Este similar unui mic Transformer", spune Carl Dietrich, fondatorul avionului care îşi poate plia aripile în doar 15 secunde, puterea mutându-se de la elice la roţile din spate.
Administraţia naţională pentru siguranţa în trafic din Statele Unite a pavat calea pentru lansarea maşinii zburătoare, anunţând o serie de derogări ale unor legi pentru ca vehiculul să poate circula pe drumurile publice. Sprijinul oferit de instuţia americană va însemna că Agenţia Europeană pentru Siguranţă va fi mai deschisă în eliberarea autorizaţiilor de zbor pentru aeronavei-maşină, potrivit Autorităţii Aviaţiei Civile.
Proiectul început în 2006 a stagnat vara trecută când costurile de design au crescut cu aproape 20 de milioane de dolari. A fost necesară introducerea unui sistem de control al stabilităţii şi dotarea cu roţi care să poată fi utilizate atât de pistele de decolare, cât şi pe drumurile publice. Proiectul a fost salvat de armata americană care a încheiat un contract în valoare de 40 de milioane de dolari pentru dezvoltarea unui H