Medicii nutriţionişti spun că organismul are de suferit în zilele cu temperaturi ridicate. Potrivit specialiştilor, dincolo de o hidratare adecvată, în zilele caniculare şi dieta noastră trebuie adaptată.
Astfel, se recomandă să evităm alimentele grase precum carne de vită, de porc, preparatele din carne - salamul, crenvurşti, parizer sau mici. Aceste produse vor îngreuna digestia şi vor crea o stare de disconfort.
Cafeaua, sucurile carbogazoase sau bogate în cofeină, berea, vinul şi tăria trebuie şi ele evitate, deoarece accelerează eliminarea apei din organism, iar riscul apariţiei deshidratării va fi destul de crescut.
Pe de altă parte, în zilele cu temperaturi ridicate regimul alimentar trebuie să abunde în vitamine şi minerale. Cele mai indicate fructe în acest sezon sunt merele, perele, strugurii dulci, pepenele verde, pepenele galben, piersiciile, mandarinele, kiwi-ul, cireşele, avocado şi caisele. Printre legumele care nu trebuie să lipsească din dieta zilelor toride se numără varza, salata verde, castraveţii, roşiile, sparanghelul, conopida, ciupercile, mazarea, ardeiul, cartofii, dovleceii şi morcovii.
În plus, pentru a evita deshidratarea, nutriţioniştii recomandă un truc: să mâncăm după-amiază un pumn de alune. Acestea ne vor obliga să bem mai multă apă şi, în acelaşi timp, să o reţinem mai mult datorită conţinutului de sare.
Pepenele verde, dincolo de faptul că este bogat în apă, este şi o sursă importantă de vitamine esenţiale organismului în perioada toridă. Cura de pepene roşu sau galben hidratează şi detoxifică organismul.
Una dintre mesele zilei trebuie să constea într-o salată asortată. Specialiştii recomandă să amestecăm roşii, ardei graşi, salată, castraveţi şi morcovi într-un castron, peste care să adaugăm puţin ulei de măsline, oţet balsamic şi câteva condimente.
Micul dejun trebuie să fie bogat în carboh