Numărul reprezentanților societății civile care solicită demisia ministrului Culturii, Kelemen Hunor, după declarațiile făcute de acesta cu referire la Roșia Montană se înmulțesc. Astăzi, Asociația Ad Astra a oamenilor de știință români a remis presei un comunicat prin care își motivează această solicitare (detalii aici, și mai jos).
De asemenea, marți, de la ora 12.00, este programată o acțiune de protest în fața Ministerului Culturii din București (detalii aici), iar miercuri, de la ora 13.00, în Piața Unirii din Cluj (detalii aici).
***
Comunicatul Ad Astra
Asociaţia Ad Astra a oamenilor de ştiinţă români condamnă ferm decizia din data de 13 iulie a.c. a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional de a acorda certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru masivul Cârnic de la Roşia Montană, monument istoric din grupa valorică A, cu valoare naţională şi universală. Asociaţia noastră s-a exprimat în repetate rânduri pentru conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului de o valoare inestimabilă de la Roşia Montană şi s-a exprimat ferm împotriva demarării proiectului de exploatare minieră al companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC). Descărcarea de sarcină arheologică a masivului Cârnic este primul pas în vederea scoaterii acestuia din lista monumentelor istorice şi implicit a eliminării statutului protejat al acestuia pentru a putea fi distrus de proiectul RMGC. Odată cu masivul Cârnic vor dispărea şi cei peste 7 km de galerii romane şi peste 80 km de galerii medievale şi moderne pe care le adăposteşte, distrugându-se astfel unul dintre cele mai importante vestigii de acest tip din lume.
Considerăm iresponsabilă nu doar decizia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional ci şi cea a membrilor Comisiei Naţionale de Arheologie care au votat, în secret, în data de 12 iulie a.c., pentru descărcarea de sarcină arhe