Statisticile privind evoluția PIB în perioada aprilie-iunie se vor menține în zona pozitivă, însă economia autohtonă rămâne firavă într-un context global tot mai tensionat.
După ce în aprilie a scăzut față de luna precedentă cu 10,8% (cifre neajustate), în mai producția industrială a revenit pe plus (8,4% mai mult, serie brută, față de luna anterioară), arată datele Institutului Național de Statistică (INS).
Comparativ cu aceleași luni ale lui 2010, în aprilie industria a fost cu 3,6% mai productivă, iar în mai - cu 7,1%. Și comenzile industriale noi au avut o evoluție fluctuantă - după ce au scăzut cu 5,1% în aprilie față de martie, au crescut cu 3% în mai față de aprilie. În ceea ce privește lunile corespunzătoare ale anului trecut, acest indicator a evoluat pozitiv atât în aprilie (+16,7%), cât și în mai (+18,3%).
Exporturile par să fi urmat și ele aceeași curbă: -17,2% în aprilie față de martie (dar +16,7% față de aprilie 2010), respectiv +13% în mai față de aprilie (și +27,1% față de mai 2010). În același timp, deficitul comercial a sărit de la 12 milioane de euro la nivelul lui aprilie la 122 de milioane de euro în mai.
Și dealerii de mașini au lucrat în salturi. În prima lună a celui de-al doilea trimestru, cifra de afaceri din comerțul cu autovehicule a scăzut față de martie cu 4,7% (cifre brute), crescând față de aceeași lună cu 1,4% dacă se iau în calcul zilele lucrătoare și sezonalitatea. În mai, indicatorul a arătat +5,9% (serie brută), respectiv +1,9% (date ajustate). Cifra de afaceri din sectorul serviciilor (intrând aici hoteluri și restaurante, transporturi) a ezitat și ea între negativ (-0,4% brut și -4,1% ajustat în aprilie față de martie, respectiv -2,7% ajustat în mai față de aprilie) și pozitiv (+5,3% brut în mai față de aprilie).
Veștile sunt mai bune când ne uităm la lunile corespunzătoare din anul precedent: c