Francul elveţian a atins ieri un nou maxim istoric în raport cu leul şi îi afectează pe cei care au de plătit rate în moneda exotică. Temerile investitorilor privind extinderea crizei datoriilor în Europa au dus ieri francul elveţian la 3,7187 lei. Analiştii se aşteaptă la o scumpire şi mai accentuată a valutei exotice.
Criza datoriilor suverane care ameninţă să afecteze tot mai multe ţări din Europa, dar şi Statele Unite ale Americii, îi alungă pe investitorii din întreaga lume spre francul elveţian, considerat cel mai sigur activ în perioade de turbulenţe economice. Francul elveţian a înregistrat ieri un nou maxim istoric în raport cu euro, Banca Centrală Europeană anunţând o referinţă de 1,1485 franci/euro. Implicit, Banca Naţională a României, care calculează indirect cursul leu/franc, a cotat valuta la 3,7187 lei. Acesta este un nou nivel-record al cursului şi se situează cu peste trei bani faţă de cel de vineri.
Francul s-a scumpit în ultimii trei ani cu aproape 70% şi cu peste 8,5% de la începutul acestui an. Cei mai afectaţi de scumpirea francului sunt românii care s-au împrumutat în 2007-2008 în valuta exotică profitând atunci de dobânzile mult mai mici comparativ cu cele la euro sau lei. Între timp, băncile au scos din ofertă creditele în franci, având în vedere riscurile pe care le presupun împrumuturile în această valută.
Restanţele au explodat
Românii aveau de rambursat la finele lunii mai credite în franci elveţieni, cu preponderenţă împrumuturi imobiliare cu scadenţa pe termen lung, în valoare de echivalentul a aproape 3,2 miliarde de euro. Suma reprezintă 13,5% din întregul portofoliu de credite acordate de băncile comerciale populaţiei. Odată cu scumpirea francului, cumulată cu celelalte efecte negative ale crizei asupra populaţiei, românii nu şi-au mai putut achita la timp ratele, iar restanţele au înregistrat o cre