Cu un laptop vă puteţi deplasa oriunde, în schimb un calculator de birou este mult mai performant la acelaşi preţ. Optaţi în funcţie de buget, dar şi în funcţie de complexitatea aplicaţiilor. Sursa: Foto: Shutterstock
Prima alegere importantă pe care trebuie s-o facă un cumpărător când vrea să-şi achiziţioneze un calculator este între laptop şi desktop.Fiecare opţiune are avantajele şi dezvantajele ei, aşa că, pe lângă aspectul financiar, scopul pentru care este cumpărat produsl este decisiv.
Nu are sens să cheltuiţi bani în plus pentru un sistem performant dacă nu l-aţi folosi, de exemplu, decât pentru navigare pe internet şi vizionare de filme.
Laptopul oferă, în primul rând, flexibilitate, iar un sistem desktop oferă performanţă. Un procesor Core i3 pentru desktop are, de exemplu, performanţe similare cu un Core i7 pentru sistemele mobile.
EVZ analizează două posibile opţiuni ale utilizatorilor, împărţite pe niveluri de preţ. Persoanele care nu sunt dispuse să dea mai mult de 1.000 de lei pentru un calculator şi doresc să-şi achiziţioneze un laptop vor trebui să reducă din pretenţii în ceea ce priveşte performanţa.
Calculator la 1.000 de lei
Una din alegerile bune este un mini laptop Samsung N210, cu un ecran de 10,1 inci, hard de 250 GB şi 1GB RAM, suficient pentru navigare pe internet, dar nu şi pentru jocuri sau vizionarea filmelor în format full HD.
Utilizatorii care vor un desktop gata asamblat cu monitor nu au nici ei multe opţiuni. Un monitor de 18,5 sau 19 inci, Samsung, Asus sau AOC, costă aproape 300 de lei la retaileri precum Emag, Debo sau Evomag. Restul de bani, 700 de lei, ajunge la limită pentru un desktop cu un procesor single-core, AMD Sempron sau Intel Celeron, 2GB RAM şi placă video integrată. Spre deosebire de mini laptop, acest sistem va putea rula fără probleme Windows 7 şi veţi putea viziona filme p