Copiii românilor care muncesc legal în străinătate pot primi alocaţii mai mari, corespunzătoare statului UE unde lucrează părinţii. În loc de 10 euro (42 de lei), cât îi oferă statul român, un minor poate primi 184 de euro, dacă cel puţin unul dintre părinţii săi lucrează legal în Germania.
Aproape trei milioane de români muncesc în străinătate, iar aproximativ 60% din ei sunt cupluri, potrivit ultimelor statistici pe migraţie. Cei care sunt angajaţi cu forme legale beneficiază de o mulţime de drepturi, printre care se numără şi „asimilarea prestaţiilor", prevăzută în Regulamentul 883 din 2004, al Parlamentului European şi al Consiliului Europei.
Asta înseamnă că un lucrător migrant are dreptul la prestaţiile familiale acordate de ţara unde munceşte. Este vorba de prestaţii sociale care se referă la copii: alocaţia de stat pentru copii (de 200 de lei, pe lună, pentru copiii de până la 2 ani, şi de 42 de lei pe lună, între 2 şi 18 ani), de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi de stimulentul acordat în situaţia când mama se întoarce la job, precum şi de indemnizaţiile speciale pentru creşterea minorului cu handicap.
Procedura de obţinere
Cei care vor să obţină sumele prevăzute în legislaţia altui stat UE trebuie să completeze un formular european special, disponibil la instituţia competentă din ţara respectivă. „În cele mai multe cazuri, instituţia respectivă înregistrează formularul şi apoi ne trimite nouă datele, pentru suspendarea plăţii în România. Unele state înmânează formularele beneficiarilor, pentru a ni le transmite aceştia", explică Raluca Veber, şef serviciu în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale (ANPS).
Deşi diferenţele în bani sunt foarte mari, doar 9.500 de alocaţii au fost acordate anul trecut în România la valoarea celor din statele vestice. În statistica Direcţiei Generale Protecţia Copilului (di