„Un ţărănoi care ţinea nişte cuie în colţul gurii şi dădea, cu o ură mare, cu ciocanul într-un bocanc“. Aşa i-a apărut Nicolae Ceauşescu lui Vasile Dumitrescu, activist UTC. Şi l-a trecut printre „racolaţi“. În anul 1932, Nicolae Ceauşescu a făcut cunoştinţă cu ideologia comunistă. Sursele de arhivă şi istoria orală permit reconstituirea acestui moment decisiv din viaţa lui.
În acel an, tânărul Ceauşescu a părăsit atelierul din Calea Victoriei. Şi s-a mutat la cizmarul Aurel Cornăţeanu, în Colentina-Andronache. Din informaţiile poliţiei, Nicolae Ceauşescu a stat la Cornăţeanu doi ani, din toamna anului 1932 până în 1934. Din centrul Capitalei ajunsese aşadar în suburbii. Într-una din mahalalele Bucureştiului, evocate în cântece lăutăreşti şi în literatură.
Pe atunci, Colentina era una din cele 12 comune suburbane ale Capitalei. Ceauşescu a fost martorul modernizării cartierului. Când a ajuns acolo, Colentina semăna mai mult cu satul lui natal decât cu un oraş. Lumina electrică a fost introdusă abia în 1933, şi doar pe câteva străzi. Alte câteva au fost pavate în acelaşi an. Tot atunci, ca parte a unui program edilitar mai vast, începea asanarea lacurilor Colentinei.
După cum indică documentele, susţinute de mărturii orale, schimbarea locului de muncă a fost decisivă pentru soarta adolescentului. La scurtă vreme după sosire, în atelierul meşterului Cornăţeanu auzea pentru prima dată de mişcarea comunistă. Multe lucruri se pot afla doar urmărind cum firul vieţii unui personaj se înnoadă cu ale altora. Din biografia patronului cizmar din Colentina se poate deduce cum s-a făcut comunist Nicolae Ceauşescu.
Citeşte şi:
Vasile Dumitrescu,recrutorul lui Ceauşescu,a fost copil de ţigan
Meşterul Cornăţeanu, arestat din cauza ucenicului Ceauşescu
Istoria orală ulterioară anului 1989 reţine că Vasile Dumitrescu ar fi jucat un r