Investitorii care se uită la România văd reale oportunităţi de dezvoltare în sectorul energetic. Dacă România s-ar uita cu atenţie la ea, ar vedea sectorul energetic ca pe o componentă esenţială a dezvoltării sale de lungă durată şi mai ales, ca pe o dimensiune ce i-ar permite să joace bine în competiţia internaţională, să devină cu adevărat competitivă.
După mulţi ani (prea mulţi) în care nu s-a investit destul în infrastructura energetică sau în generare, este timpul să avem curajul şi voinţa politică de a aborda sectorul energetic din România ca pe o prioritate strategică absolută şi de a elabora o ADEVĂRATĂ strategie energetică, bazată pe politici stabile şi coerente. În acelaşi timp, este nevoie de o „voce a energiei“, ,coagulată şi profesională, a investitorilor - prezenţi şi potenţiali, voce care astăzi nu există. Acesta este unul din obiectivele majore ale AmCham pentru perioada următoare şi el se va materializa în activitatea susţinută a Comitetului de Energie din cadrul Camerei.
Existenţa unei strategii reale pentru sectorul energetic, urmată de implementarea acesteia - indiferent de culoarea politică executivă, care să ţină seama de shifturile de putere profunde ce se petrec la nivel economic mondial ,ar aduce câteva avantaje clare României. În primul rând, România ar putea să joace un rol regional în energie, în special în privinţa energiei electrice.
Un rol regional în energie asigură influenţă, şi România este perfect poziţionată pentru acest obiectiv. În al doilea rând, realizarea acestei strategii ar trebui să ţină seama de echilibrul care trebuie asigurat între resursele energetice şi care să ţină seama de competitivitatea preţurilor, în condiţiile în care este clar că toate formele de energie se vor scumpi semnificativ în următorii ani. România are potenţial în hidroenergie şi în energie nucleară. Şi deşi sectorul resurselor r