Autoritatea Bancara Europeana a publicat vineri seara rezultatele exercitiului de testare la stres a bancilor la nivelul Uniunii Europene. Testul a fost derulat in 2011 pentru 90 de banci din 21 dintre tari, iar opt dintre acestea au picat examenul de rezistenta bancara. Wall-Street.ro iti arata care sunt bancile care au picat testele de stres.
Obiectivul testului realizat de Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a constat in evaluarea soliditatii bancilor testate in cazul unui scenariu nefavorabil, dar plauzibil.
Rezultatele actualului exercitiu de testare la stres la nivelul bancilor din UE indica urmatoarele aspecte:
- 20 de banci ar fi inregistrat pe orizontul de doi ani al exercitiului rate ale fondurilor proprii de nivel 1 (Core Tier 1 Ratio – CTIR) sub pragul de 5% (pe baza indicatorilor de la sfarsitul anului 2010). Deficitul cumulate de fonduri s-ar fi ridicat la valoarea de 26,8 miliarde de euro.
- In perioada ianuarie – aprilie 2011 s-a mobilizat capital suplimentar in valoare neta de 50 miliarde de euro.
- Chiar si asa, 8 banci inregistreaza, pe orizontul de doi ani al exercitiului, rate ale fondurilor proprii de nivel 1 sub pragul de 5%, cu un deficit al fondurilor in suma de 2,5 miliarde de euro.
- De asemenea, 16 banci inregistreaza un nivel al ratei fondurilor proprii de nivel 1 intre 5% si 6%.
Care sunt cele 8 banci care au picat testul de stres?
Cinci dintre cele opt banci care au picat testele de stres sunt din Spania, doua din Grecia, iar o singura institutie este din Austria.
Bancile spaniole care au picat testul: Caja Mediterraneo, CatalunyaCaixa, Unnim, CajaTres si Banco Pastor.
Bancile grecesti care au picat testul: ATEBank si EFG Eurobank.
Banca austriaca care a picat testul: Osterreichischen Volksbanken-AG.
ATEBank are o subsidiara si in Romania, care insa a fost la v