Comisia Europeană (CE) a autorizat schema de sprijin privind energia electrică produsă din surse regenerabile de energie prin sistemul cotelor obligatorii de energie electrică combinat cu tranzacţionarea certificatelor verzi, a anunţat vineri Consiliul Concurenţei, precizând că schema a fost instituită încă din 2008, dar nu s-a aplicat întrucât măsurile erau de natura ajutorului de stat. "Şi alte ţări, precum Austria, Belgia, Marea Britanie au notificat CE pentru autorizarea sprijinirii realizării de investiţii prin certificate verzi, în vederea alinierii la politica CE de promovare a utilizării energiei electrice din surse regenerabile", a comunicat instituţia.
Decizia de aprobare a schemei de sprijin pentru producătorii de energie din surse regenerabile va deveni publică în 20 de zile lucrătoare, conform procedurilor comunitare. Această decizie favorabilă a Comisiei Europene este rezultatul colaborării dintre Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Consiliul Concurenţei, cele două instituţii prezentând şi susţinând documentaţia de notificare a schemei de sprijin.
Schema a fost notificată informal Comisiei Europene în iulie 2010 şi a făcut obiectul mai multor etape de consultări tehnice şi schimburi de informaţii cu forul comunitar. Ca urmare a consultărilor dintre autorităţile române şi Comisia Europeană, ANRE, în colaborare cu Ministerul Economiei, a elaborat un Proiect de Ordonanţă care modifică şi completează Legea 220/2008, astfel încât să fie îndeplinite cerinţele Comisiei. Proiectul ordonanţei, ce poate fi consultat pe site-ul ANRE: www.anre.ro, se află pe lista de abilitare a Guvernului, urmând să fie aprobat în această vară.
Principalele amendamente vizează evitarea supracompensării pe ansamblu a producătorilor şi cumulul ajutoarelor de stat din mai multe surse şi reducerea numărului de certificate verzi pen