Putine sunt femeile, in istoria Europei, care au reusit sa atraga simultan critici dure venite din partea unuia dintre cei mai influenti oameni de afaceri ai lumii, a unui celebru filozof si a celor mai importante ziare europene.
USOR DE SUBESTIMAT
„Insistenta Angelei Merkel, ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii bancare in locul unor garantii europene comune, a fost radacina crizei euro de astazi”, scrie omul de afaceri George Soros. Filozoful german Jurgen Habermas critica la randu-i fuga de Europa a Angelei Merkel: „niciun cancelar german nu a urmarit atat de evident interesele nationale blocand, inaintea prabusirii, ajutorul european pentru Grecia.” Jurnalistii sud-europeni sunt cei mai caustici critici ai cancelarului german. “Stim deja ca Angela Merkel ar prefera mai degraba o liga hanseatica, uneia europene. Miopia Berlinului costa Madridul si Roma o gramada de bani”, editorialistii spanioli de la „el Pais” alaturandu-se numerosului cor care ar dori-o pe Merkel mai degraba arsa pe rug, decat in scaunul celui mai puternic lider european. Si, ca intr-o legenda nordica, dragonul nu poate fi infrant. Doar ca de asta data, dragonul este cancelarul Germaniei, iar Uniunea Europeana - zana care-si asteapta salvarea.
Aparenta diabolizare a Angelei Merkel poate fi inselatoare, „ea fiind unul dintre cei mai usor de subestimat politicieni”, atrage atentia fostul premier britanic, Tony Blair. Fiica pastorului luteran Horst Kasner, supranumit in vechiul RDG „Kasner cel rosu” datorita pronuntatelor sale simpatii de stanga, Angela a avut libertatea de a alege, spre deosebire de alti copii de pastori, daca sa intre sau nu in organizatiile de tineret comuniste. Atenta inca din adolescenta la viitorul carierei sale, Angela a spus da, devenind eleva unei scoli de elita frecventate de progeniturile inaltelor cadre de partid. Un tip