Lucrările care s-au întins în tot oraşul vor fi achitate de contribuabili în următorii 20 de ani. Ultimul şantier de anvergură din Suceava va fi închis în 2013, conform contractelor. Locuitorii oraşului sunt, însă, deja cu nervii întinşi la maximum.
Suceava arată din 2008 ca un oraş din lumea a treia. Iniţial, au fost distruse şoselele, ca să fie schimbate conductele de apă şi canalizare. Acum, drumurile sunt pline de petice care zdruncină atât maşinile, cât şi nervii şoferilor. În plus, recent, au început să fie scoase pavelele proaspăt montate pe trotuare pentru refacerea reţelei de iluminat public, pe principiul „mai întâi construim mansarda, apoi parterul“.
„Ne-am apucat de lucru în funcţie de momentele în care au fost aprobate proiectele europene. În cazul de faţă, au venit mai întâi banii pentru ISPA şi apoi pentru iluminat“, explică primarul Lungu situaţia. Dincolo de disconfortul creat de lucrări, sucevenii trebuie să plătească şi promisiunile Primăriei pentru viitor.
Cei 72.000 de contribuabili înregistraţi în municipiu au de achitat, în contul împrumuturilor făcute de administraţia locală, câte 1.400 de lei. „Praf, zgomot, străzi aglomerate. Atât se vede din aceste proiecte“, a spus Simina Ropocea, educatoare.
Şantierul de 100 de milioane de lei, plătit de toţi sucevenii
Primarul Ion Lungu a preluat Suceava în anul 2004, cu un grad de îndatorare de 5%, şi, după şapte ani de mandat, a mărit procentul de patru ori. „Cei care beneficiază de un proiect trebuie sa plătească pentru el“, a fost motivaţia edilului pentru contractarea unui împrumut de 50 milioane de lei în anul 2008.
Primăria se pregăteşte să ia un nou credit
Banii au fost folosiţi, în cea mai mare parte, pentru plata cofinanţării locale în cadrul Programului Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare (ISPA) de reabilitare a sistemelor de aliment