Raportul Comisiei Europene referitor la reforma justiţiei, care va fi publicat miercuri, 20 iulie, în baza Mecanismului de Cooperare şi Verificare include 19 recomandări adresate Bucureştiului, au indicat pentru RFI surse comunitare. Recomandările se bazează pe cele patru criterii (bench mark-uri) incluse în MCV şi ar trebui puse în practică înainte de următorul raport, cel din vara lui 2012.
De punerea lor în practică va depinde anul viitor decizia Bruxelles-ului de a continua sau nu monitorizarea României, care creează diferite dificultăţi ţării pe plan european. În 2012, Comisia Europeană va face o evaluare generală a progreselor României în cei cinci ani de când face obiectul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Potrivit surselor consultate de RFI România, raportul din acest an va scoate în evidenţă amânarea verdictelor în cazurile de corupţie la nivel înalt, atrăgând atenţia asupra riscului prescrierii faptelor. Confiscarea averilor figurează în raportul MCV
Raportul va aborda şi o chestiune despre care s-a vorbit mult în ultimele săptămâni, cea a confiscării averilor persoanelor condamnate. Va fi menţionat şi rolul activ al Agenţiei Naţionale de Integritate, cu menţiunea că acţiunile ANI nu sunt însă confirmate de instanţe.
În mod normal, varianta definitivă a raportului urmează să fie adoptată luni după-amiază, la reuniunea săptămânală a şefilor de cabinete ale comisarilor. Nu este exclus însă ca în urma discuţiilor cu autorităţile de la Bucureşti, mici modificări să apară şi marţi, 19 iulie.
Surse apropiate dosarului spun că raportul din acest an încearcă să evite referirile la domeniile care pot fi interpretate de unele state pentru a face conexiuni cu aderarea la Spaţiul Schengen.
În acest fel, Comisia Europeană se ţine departe de ambiţia Olandei şi Franţei, între altele, de a întârzia aderarea la Spaţ