Patru lăzi cu focoasele furate la Giurgiu din trenul ce urma să ajungă în Bulgaria au fost descoperite într-o fântână părăsită din Chitila. Lăzile au fost găsite de către un echipaj al DGPI şi Jadarmeriei, care a sigilat total zona pentru investigaţii.
Furtul de focase din trenul care se deplasa spre Bulgaria scoate la iveală o altă problemă, mult mai gravă, privind exportul de muniţii cu fragmentaţie pe care statul român a efectuat-o către un destinatar din spaţiul european, cu toate că, folosirea acestui tip de muniţii a fost interzis prin Convenţia ONU, negociată la Oslo. Începând cu anul 2008, când a fost convenit documentul de la Oslo, România a declarat, în mai multe rânduri, mai mult sau mai puţin oficial, că nu este în interesul ei să adere la această reglementare a Naţiunilor Unite. Un raport Human Rights Watch nota România printre cele câteva ţări producătoare de muniţie cu fragmentaţie şi nominaliza Romarm SA ca producătoare a acestui tip de muniţie.
Revenind la furtul focoaselor din trenul aflat în drum spre Bulgaria s-a aflat că destinatarul final (end-user) este firma Sage Consultants AD din Sofia. Exportatorul, aşa cum rezultă din documentele oficiale, este ROMARM SA, care avea toate documentele legale privind exportul. Acest lucru rezultă din comunicatul MAE, care precizează că transportul de material militar oprit în Giurgiu este “un export intracomunitar din România spre Bulgaria, care avea toate avizele şi documentele necesare desfăşurării sale, problematica securităţii transportului neintrând în atribuţiile Ministerului Afacerilor Externe sau ale Departamentului pentru Controlul Exporturilor (D-ANCEX).”
Potrivit lui Ghencio Hristov, directorul firmei Sage Consultants AD din Sofia, care apare în documente ca end-user al transportului de componente militare, focoasele furate din trenul din România sunt 80 de detonatoare pentru p