Tânărul stomatolog craiovean Ştefan Aninoiu promitea să devină în această meserie cel puţin la fel de vestit ca tatăl său, dr. Daniel Aninoiu. La cei 31 de ani ai săi, câştiga mulţumitor şi nu ducea lipsă de clienţi. S-a decis totuşi să plece în Suedia, pentru a se perfecţiona. Acolo a cunoscut un sistem medical total diferit de cel de acasă.
GdS: Cum ai ajuns să practici medicina dentară în Suedia?
Ştefan Aninoiu: Am plecat în Suedia în noiembrie 2010, printr-un program finanţat de un comitat al acestei ţări. Am finalizat mai întâi un curs de limbă, apoi am încheiat un contract cu autoritatea administrativă a acestui comitat, un soi de „consiliu judeţean“ din România. Acolo sunt medic de medicină dentară generală. După un an pot să urmez şi o specializare.
GdS: Lucrezi într-o clinică de stat?
Ş.A.: Da, lucrez în localitatea Borensberg, într-o clinică de stat. Poate părea straniu, dar acolo nu au aproape deloc clinici particulare, pentru că sistemul de stat funcţionează foarte bine, clinicile sunt excelent dotate, iar oamenii au încredere în ele. Sunt numai câteva clinici private, în oraşele foarte mari, dar nu sunt mai performante decât cele de stat. Nu te împiedică nimeni să îţi faci un asemenea business, dar nu e nevoie de clinici private.
GdS: Ce faci acolo concret?
Ş.A.: O parte a timpului este ocupată de ceea ce în România se numeşte prevenţie. Pacienţii vin la consultaţii, ocazie cu care li se fac câte patru radiografii, pentru identificarea cariilor şi a altor leziuni. Iradierile sunt foarte, foarte mici, radiografiile fiind digitale. Nu se face exces de radiografii, dar unde este nevoie nu se face nici economie.
Dacă se constată ceva modificări la nivelul danturii, pacientul este reprogramat pentru tratament. Dacă nu, se reprogramează pentru următoarea consultaţie peste o perioadă cuprinsă între 12 şi