Daca politicienii britanici vor reusi sa introduca reguli prin care sa ingradeasca mass-media, in urma scandalului News of the World, acest lucru va avea efect asupra fortelor politice din tari precum Romania, forte care ar folosi precedentul britanic pentru a incerca sa tina in frau presa, spune Tom Gallagher, profesor la Universitatea Bradford.
Scandalul interceptarilor telefonice ilegale din Marea Britanie a produs un soc pe scena politica din Marea Britanie si pune sub semnul intrebarii, mai mult ca niciodata, puterea mass-media si relatiile dintre presa si autoritati. Profesorul britanic Tom Gallagher, bun cunoscator al presei din Europa de Sud-Est, a discutat cu cititorii si a raspuns intrebarilor HotNews.ro pe tema efectelor pe care le poate avea acest scandal asupra vietii publice din Marea Britanie si asupra mass-media, inclusiv in tari precum Romania.
Asculta interviul audio cu Tom Gallagher (eng.)
Descarca fisierul audio in format MP3
Ideile pe scurt:
Cred ca Partidul Conservator, forta dominanta din coalitia de guvernamant, este cel care este supus celor mai mari presiuni. Indeosebi David Cameron, care s-a legat prea mult de un grup foarte restrans de interese media. Nu este un lucru nou. S-a intamplat si in cei 13 ani de guvernare laburista. Intr-adevar, Tony Blair a fost cel care a transformat in norma interactiunea foarte apropiata cu un grup restrans de personaje media puternice. Partidul Laburist, slabit, a beneficiat de expunerea data de acest scandal enorm. Dar cred ca publicul britanic este, in mare parte, indiferent. Pana cand publicul va deveni foarte interesat, nu cred ca va exista un impact politic major, dar credibilitatea premierului a fost subminata.Cea mai probabila schimbare [in viata publica britanica, dupa acest scandal] ar fi o tentativa a elitei politice de a