Buna înţelegere dintre şefii de stat ai Germaniei şi Rusiei, care se întâlnesc astăzi la Hanovra, nu va fi tulburată de decizia organizaţiei Werkstatt Deutschland, luată în urma protestelor unor politicieni şi artişti, de a nu îi conferi premiul Quadriga premierului Vladimir Putin.
Relaţia dintre Angela Merkel şi Dmitri Medvedev se bazează pe simpatie reciprocă - întâlnirile dintre cei doi decurgând de obicei deosebit de armonios; Merkel şi Medvedev se numesc reciproc „Angela" şi „Dmitri", discută fără ajutorul translatorilor (cancelara Germaniei, născută în fosta DDR, nu a uitat în întregime limba rusă pe care a învăţat-o în şcoală, iar preşedintele Rusiei este vorbitor de engleză), iar la ultima întâlnire dintre cei doi şefi de stat, care a avut loc anul trecut la Ekaterinenburg, la despărţire Medvedev a pupat-o pe cancelară pe obraz şi a condus-o personal la avion, unde i-a înmânat un buchet de flori.
Factorul economic, motorul relaţiilor
Întrunirea de la Hanovra stă sub un semn bun: „Dialogul Petersburghez", un forum politic, economic şi cultural anual, va reuni un număr mare de miniştri, oameni politici şi de afaceri, precum şi artişti din cele două ţări. Printre temele abordate se numără şi unele cu un potenţial ridicat de conflict, mai ales cele legate de politica externă. Astfel, ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, aflat momentan la conducerea Consiliului de Securitate al ONU, va încerca din nou să convingă Rusia de necesitatea unei rezoluţii care să condamne acţiunile sângeroase din Siria ale regimului lui Bashar Assad; până acum, Rusia se opune unui asemenea pas. De asemenea, Merkel şi Medvedev vor discuta şi despre o posibilă înăsprire a sancţiunilor împotriva Iranului.
Un alt subiect fierbinte va fi respectarea drepturilor omului de către guvernul şi societatea rusă; Merkel va readuce, probabil, în discuţie ucide