Consiliul miniștrilor de afaceri interne și de justiție (JAI) din UE, de pe 24 septembrie, este data la care România și Bulgaria vor primi un răspuns din partea statelor membre cu privire la aderarea lor la spațiul Schengen, spune ministrul de externe român.
"Mă aștept ca la consiliul JAI din 24 septembrie să se genereze un consens cu privire la aderarea României și Bulgariei la Schengen," a spus ministrul de externe Teordor Baconschi, prezent astăzi (18 iulie) la consiliile de afaceri generale și externe de la Bruxelles.
Bruxelles-ul va anunţa miercuri (21 iulie) ce progrese au făcut România şi Bulgaria în reforma justiţiei, într-un raport pe care stau cu ochii nemţii, francezii şi olandezii. "Nu discutăm despre aderarea României la Schengen decât cu rapoartele de justiţie pe masă", au anunţat reprezentanţii Franţei, Germaniei şi Olandei luna trecută când au cerut amânarea aderării la Schengen.
Olanda: nu avem încredere în România
Ministrul olandez pentru imigrație, Gerd Leers, a declarat, la ultimul consiliu JAI, din 9 iunie, de la Luxembourg, că ţara sa se opune aderării României şi Bulgariei la spațiul fără frontiere. "Este încă prea devreme pentru a lua o decizie," a spus Leers. Conform unor surse olandeze prezente pe 9 iunie la Luxembourg, guvernul de la Haga leagă, în mod direct, aderarea celor două țări la Schengen cu Mecanismul de Cooperare și Verificare.
Mai exact, Olanda ține România și Bulgaria la poarta Schengen din motive de corupție și "lipsă de încredere" - un principiu foarte important al spațiului Schengen - și așteaptă rapoartele privind reformele justiției și combaterii corupției din România și Bulgaria, pe care Comisia Europeană le va publica în iulie anul acesta.
Deocamdată, nu există un termen-limită pentru luarea unei decizii, Olanda având nevoie de "mai mult timp" pentru a analiza cu mare atenție rapoartele