Ministerul Dezvoltarii (MDRT) a dezvoltat programe finantate de la bugetul de stat ce par sa se suprapuna cu programele finantate din fonduri europene, arata un raport al Bancii Mondiale obtinut de HotNews.ro. Ca urmare a acestei dublari, autoritatile locale vor cauta calea mai putin costisitioare si riguroasa de a realiza proiectele de infrastructura. Expertii spun ca, avand in vedere ca autoritatile locale nu vor mai trebui sa indeplineasca cerintele prevazute in Programul Operational Regional, tendinta va fi de a dezvolta proiecte de o calitate inferioara.
Expertii institutiei spun ca programele finantate din fonduri europene ar putea fi "inlocuite" de cele sustinute de la bugetul de stat, care nu sunt atat de riguroase si transparente.
Banca Mondiala atrage atentia ca programele finantate din fonduri europene au un impact fiscal relativ scazut asupra bugetului de stat, iar aceasta suprapunere este extrem de ineficienta si costisitoare avand in vedere impactul crizei asupra resurselor bugetare.
Pentru a evita aceste lucruri, Banca Mondiala recomanda Ministerului Dezvoltarii sa prioritizeze investitiile cuprinse in Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii, ce are o valoare de patru miliarde de euro, pentru a se evita suprapunerea cu programele finantate din fonduri europene.
Raport BM
Birocratia excesiva, capacitatea limitata de cofinantare si lipsa de experienta - cauzele absorbtiei scazute a fondurilor europene
Raportul Bancii Mondiale prezinta si cauzele principale ale absorbtiei scazute a fondurilor europene derulate prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). Expertii institutiei arata ca desi absorbtia fondurilor europene derulate prin acest minister este printre cele mai mari din Romania, este foarte mica in comparatie cu alte state europene.
Ei consi