Utilizate pe termen lung, produsele care au în compoziţie retinil palmitat şi oxibenzonă pot afecta ADN-ul celular, favorizând apariţia cancerului. În alegerea celor mai bune creme de protecţie solară putem cere sfatul dermatologului.
Medicii ne recomandă să nu ne expunem la soare fără să folosim o cremă fotoprotectoare. Pielea neprotejată şi expusă radiaţiilor solare este predispusă nu doar îmbătrânirii premature şi arsurilor, ci şi apariţiei cancerului de piele. În prezent, în farmacii şi pe rafturile supermarketurilor există o varietate de creme, de loţiuni şi de uleiuri special concepute pentru a proteja pielea de efectul nociv al ultravioletelor.
În general, atunci când cumpărăm o cremă de protecţie solară, trebuie să fim atenţi la factorul de protecţie (obligatoriu mai mare de 15 pentru a fi eficient) şi să aibă specificat pe etichetă menţiunea „oferă protecţie UVA şi UVB". Dar şi citirea etichetei este la fel de importantă, ne atenţionează dermatologii. Aceasta deoarece unele produse au în compoziţie substanţe chimice periculoase care ne pot pune sănătatea în pericol.
Oxibenzona produce modificări ADN
Unul dintre cele mai controversate ingrediente din produsele solare este oxibenzona. „Deoarece pătrunde adânc în piele, oxibenzona împiedică absorbţia ultravioletelor de tip A şi de tip B la nivel cutanat. Din păcate, această substanţă este şi unul dintre cei mai mari producători de radicali liberi", explică medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Radicalii liberi interacţionează cu alte molecule şi produc modificări la nivelul celulelor adipoase şi ADN-ului celular.
Pe termen scurt, oxibenzona poate da reacţii alergice care se manifestă prin mâncărime, erupţie cutanată şi formarea de vezicule. Dacă aceste simptome persistă, se recomandă ajutor de specialitate. Aplicate pe peri