Agricultura, eterna speranta a economiei romaneste, ramane, in continuare, doar un deziderat. Romania, a cincea tara din Uniunea Europeana in functie de suprafata arabila, esueaza de mai bine de zece ani in a rezolva problemele agriculturii. De ani de zile vorbim despre potentialul urias pe care il are agricultura si care asteapta sa fie deblocat, dar investitiile intarzie sa apara.
Cand agricultura nu se ridica la asteptarile actorilor din economie, atunci, in mod clar, vinovate sunt conditiile meteo. „Daca vremea tine cu noi o sa avem un an agricol bun, cu o contributie buna la cresterea economica”, spun guvernantii la inceputul fiecarui an. Totusi, in cei mai buni ani, agricultura a contribuit cu cel mult 1% la cresterea economica.
Agricultura a oferit o sustinere firava in ceea ce priveste cresterea economica in ultimii 10 ani comparativ cu ponderea sa in Produsul Intern Brut, in principal ca urmare a dependentei mari de conditiile meteo si a investitiilor reduse, sustin economistii Bancii Comerciale Romane.
„Desi pe un trend descendent in ultimii 20 de ani, agricultura romaneasca detine inca o pondere importanta in PIB comparativ cu alte tari din CEE sau Zona Euro (circa 7% in Romania fata de 4% in Polonia si Ungaria sau 2% in Franta). Potentialul este insa mare, Romania situandu-se pe locul cinci in EU 27 din punct de vedere al suprafetei arabile. In 2010, tara noastra s-a clasat in top 10 producatori de porumb la nivel mondial cu o productie de peste 9 milioane de tone intr-un an cu conditii meteo favorabile”, sustine Lucian Anghel, economistul sef al BCR.
Agricultura ar putea contribui cu 0,3% la avansul PIB din acest an, estimat la 2%, insa oficialii BCR nu exclud ca acest an agricol sa genereze o surpriza placuta.
Insa, desi potentia exista, exploatatiile de subzistenta au o pondere foarte mare in Romania, iar structura p