Comisia a avut o atitudine contradictorie acceptând derularea operaţiunii fără o evaluare independentă, deşi anul trecut recomandase acest lucru
Oferta publică de preluare obligatorie (OPP) pe care grupul de firme controlat de omul de afaceri Florin Pogonaru a lansat-o la societatea Prodplast SA (PPL) a stârnit nemulţumiri în rândul investitorilor legate de preţul de 1,27 lei/acţiune, dar şi în ceea ce priveşte procedurile. Astfel, potrivit Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), operaţiunea de piaţă ar fi trebuit să aibă la bază un raport de evaluare independent care să indice un preţ cât mai relevant.
Disputa referitoare la (in)existenţa evaluării prealabile a fost alimentată de deciziile divergente ale Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Autoritatea a aprobat la începutul acestei luni prospectul de ofertă, fără un raport de evaluare aferent, deşi anul trecut solicitase un astfel de document.
"Consider suspect comportamentul CNVM", a declarat pentru Curierul Naţional Marius Motogna, investitor cu experienţă pe piaţa de capital românească, calificând reacţiile opuse ale Comisiei drept contradictorii şi inexplicabile. El spune că autoritatea "a jucat corect până la un punct" solicitând oferta în timpul prevăzut de lege, după care a închis ochii la o serie de ilegalităţi succesive: întârzierea ofertei, continuarea cumpărării din piaţa de acţiuni a persoanelor acţionând concertat cu potenţialul ofertant şi aprobarea unui prospect de OPP fără evaluare.
A cui este firma cipriotă Avaliser Trading?
Conform deciziei numărul 396 din 2010 a CNVM, companiile Central European Financial Services SA (CEFS), ECDL România SA şi Nord SA erau obligate să deruleze ofertă publică la Prodplast. În baza articolului 68, alineatul 4, al regulamentului funcţionării pieţei de capital, operaţiunea trebuia să aibă la b