"In vara lui 2012, la cinci ani dupa aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, Comisia va face o evaluare generala a progreselor Romaniei sub MCV de la aderare si va face recomandarile adecvate in lumina acestei evaluari", se arata in partea politica a raportului Comisiei Europene care va fi dat publicitatii miercuri la Bruxelles, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Desi raportul mentine o serie de observatii critice in partea tehnica, evaluarea politica este considerata pozitiva, unul din cele mai blande rapoarte de care a avut parte Romania in ultimii ani. Iar fraza de mai sus ar putea anunta ridicarea Mecanismului in 2012. Intreg contextul politic obliga Bruxelles-ul sa renunte anul viitor la una dintre putinele parghii eficiente in fortarea reformelor, dupa aderarea Romaniei in 2007.
Speculatii referitoare la o posibila ridicare a MCV in 2012 lanseaza si agentia Novinite iar France Presse noteaza ca, atat in cazul Romaniei, cat si in cazul Bulgariei, Comisia promite, in draftul de raport care va fi dat publicitatii miercuri, o evaluare anul viitor pentru a decide daca va continua controalele anuale, fara a-si lua insa un angajament intr-un sens sau in celalalt.
Chiar daca, teoretic, este posibila continuarea MCV si dupa 2012, astazi pare putin probabila. Romania va intra in spatiul Schengen iar mentinerea MCV ar fi un non-sens pentru eurobirocarti. Pe de-o parte, admiti ca tara este capabila sa pazeasca frontierele UE, pe de alta parte spui ca n-are justitie functionala si e sufocata de coruptie. Functionarii si politicienii politic-corect de la Bruxelles nu accepta contradictii majore in logica argumentarii deciziilor.
Adevarul non-politic-corect este ca Romania nu poseda - in continuare - capacitate administrativa, fiind subminata grav de coruptie, incompetenta si ineficienta.
Apoi, conjunctura e