Reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) se contrazic când vine vorba despre data-limită de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie de locuinţă care acoperă riscurile de cutremur, inundaţii din cauze naturale sau alunecări de teren.
Oficialii MAI au declarat luni pentru gândul că noul termen este 5 august 2011, după ce pe 29 decembrie anul trecut, într-o precizare postată pe site-ul său, MAI arăta că data după care autorităţile locale pot aplica amenzi celor fără asigurare de locuinţă este de 15 iulie 2011. "Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) susţine punctul de vedere al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) în ce priveşte data de 5 august ca dată limită de la care primarii pot aplica amenzi celor care nu au o asigurare obligatorie a locuinţelor", a declarat pentru gândul Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al MAI.
"În conformitate cu prevederile art. 35 din Legea 260/2008, obligativitatea încheierii asigurărilor de locuinţe decurge de la un an de la începerea emiterii poliţelor. Întrucât poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, termenul-limită de încheiere a acestora, conform art. 35 din Legea 260/2008, este 15 iulie 2011", se arăta în precizarea postată la sfârşitul anului trecut pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor. "După această dată primarii vor amenda proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie", mai preciza nota postată de MAI pe 29 decembrie 2010.
CSA are reţineri
Data de la care românii riscă să fie amendaţi de primării cu 100 de lei până la 500 de lei dacă nu au o asigurare pentru locuinţă a dat naştere la neînţelegeri între autorităţile statului, care au interpretat diferit prevederile legii. Cea mai recentă dată avansată de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor este 5 au