La scurt timp după încheierea preşedinţiei UE, premierul ungar a început reforma presei publice. Peste o treime din cei 3.400 de angajaţi ai radiodifuziunii ungare au fost concediaţi pe motivul tăierii costurilor. Printre ei, şi mulţi jurnalişti critici la adresa Fidesz.
Nu mai puţin de 570 redactori şi tehnicieni ai canalelor de televiziune MTV şi Duna TV, ai radioului public şi ai agenţiei de ştiri MTI au primit la sfârşitul lunii iunie prin poştă concedierile, iar încă 500 sunt ameninţaţi de un nou val de disponibilizări în toamnă, scrie cotidianul francez „Le Monde”.
Primul pas către un control mai puternic asupra posturilor publice de radio şi televiziune a fost făcut în toamna lui 2010, când toate media publice au fost comasate într-un holding mamut – MTVA, o singură redacţie centralizată, care produce toate informaţiile. În conducerea acesteia a fost paraşutat Daniel Papp, un exemplu de jurnalist obedient, care lucra pentru un post de televiziune apropiat de Fidesz şi care a fost răsplătit cu un post în Agenţie, după ce l-a calomniat pe Daniel Cohn Bendit, preşedintele Verzilor din Parlamentul European şi un critic al legii prese ungare – scrie revista germană „Spiegel”.
În schimb, jurnalistul Zsolt Bogar şi colegul său Attila Mong au fost primele victime ale legii presei pentru că au ţinut un minut de tăcere pe postul Radio Kossuth, drept protest faţă de aceasta. Amândoi au fost concediaţi după o procedură disciplinară care a durat şase luni.
Opoziţia descrie măsurile luate de guvern ca „o epurare politică sistematică a celor care nu ţin cont de linia Fidesz”. Şi secretarul de stat american Hillary Clinton a criticat săptămâna trecută în cursul unei vizite la Budapesta modul în care Ungaria tratează libertatea presei. La fel de fără efect, însă ca şi criticile UE din timpul preşedinţiei ungare, care n-au dus la schimbar