Faptul ca Romania are un pamant agricol extrem de bun, insa nu stie sa-l exploateze la adevarata sa valoare nu mai este de multa vreme un secret. Cand vine vorba de a gasi vinovati pentru aceasta situatie, parerile sunt impartite. Pe langa lipsa stimulentelor de la stat si fragmententarea exploatatiilor, nici vremea nu a tinut, cel putin anul acesta, cu noi.
Dupa o primavara bogata in averse, care a intarziat productia de legume cu aproximativ o luna, o noua lovitura a fost data agriculturii romanesti, desi nu a fost ea vinovata: bacteria E.coli.
In ciuda acestor probleme, specialistii in agricultura sustin ca vom avea un an agricol bun si ca, cel putin la grau, nu vom mai inregistra cresteri incontrolabile de pret. Si mai optimist pare guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care considera ca in august inflatia va fi sub 5%, lucru datorat inclusiv scaderii preturilor in zona agricola.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Stefan Niculae, presedintele Agrostar, a vorbit despre asteptarile anului agricol in curs si despre cum vor evalua preturile la cereale in aceasta toamna.
Avand in vedere conditiile meteo favorabile din aceast an, dar si experienta anilor trecuti, ce estimari puteti face privind anul agricol 2011?
Anul agricol 2011 este un an normal din punct de vedere al productiilor, un an care aduce productii echilibrate pe toate segmentele, dar nu putem sa facem o evaluare pe ce se va intampla cu porumbul si floarea. Deocamdata, este devreme. Dar la grau avem productii bune, chiar un pic mai bune decat anul trecut.
Suntem in plina faza de recoltare la grau, nu putem sa facem o prognoza pentru ca, desi avem o productie mare, depinde ce calitate va avea acest grau, sa vedem ce se intampla dupa terminarea recoltarii si atunci putem spune cat avem grau pentru paine si cat e furajer. Cred ca s-a recoltat