"Razboiului de transee" privind ridicarea plafonului datoriei publice a SUA continua in aceasta saptamana in Congres, oficialii alesilucrand la un "plan B" pentru a trece de blocaj si pentru a preveni un esec la plata cheltuielilor din Statele Unite dupa 2 august.
Impasul politic a persistat si luni in ciuda avertismentelor din ultima saptamana date de agentiile de rating si de China care vad inceputul unei adevarate "Apocalipse" daca guvernul federal nu-si va mai putea plati facturile.
Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a asigurat luni dimineata ca va fi semnat totusi un acord. "Nimeni nu are de gand sa lucreze prost in aceasta problema", a spus el la CNBC, avertizand din nou ca in caz contrar va fi o "catastrofa" pentru tara.
Democratul Harry Reid a declarat ca Senatul va ramane in sesiune "in fiecare zi, inclusiv sambata si duminica pana cand (...) Congresul va trece un proiect de lege care impiedica Statele Unite sa se sustraga obligatiilor sale. "
Acest "plan B" ar oferi presedintelui Obama puterea de a ridica plafonul datoriei cu circa 2500 de miliarde de dolari.
Planul camerei superioare ar putea include, de asemenea, reduceri de cheltuieli de pana la 1.500 de miliarde de dolari pentru urmatorii 10 ani, masuri cu care ambele parti sunt de acord.
Administratia Obama a cerut Congresului sa ridice limita de indatorare cu peste 2.000 miliarde de dolari pentru a asigura nevoile de finantare pana la alegerile prezidentiale din 2012.
Guvernul american a atins, pe 16 mai, limita maxima a indatorarii, de 14.294 miliarde de dolari. Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor. "R