Statul roman a redevenit actionar la Rompetrol Rafinare saptamana trecuta, cu o participatie de 44,6%, a declarat marti Dmitry Grigoryev, directorul financiar al grupului.
"Nu datoram nimic statului roman. Saptamana trecuta acesta a devenit actionar minoritar la Rompetrol Rafinare", a raspuns Grigoryev la o intrebare privind situatia datoriilor companiei care fac si obiectul unui proces in instanta.
Oficialul Rompetrol a precizat ca grupul poarta in prezent negocieri cu statul roman pentru rascumpararea actiunilor "in termenii pietei".
El a mentionat ca pretul de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu este unul relevant, in conditiile in care pe piata se mai tranzactioneaza doar 1% din companie.
Grigoryev a comparat relatia dintre actionarii kazahi si Guvernul Romaniei cu o casnicie. "Daca ai o sotie, trebuie sa ii ceri si ei opinia. Trebuie sa ne punem de acord cu Guvernul. Fiind o companie de stat din Kazahstan, respectam drepturile statului roman, dar daca va avea pretentii nerealiste ii vom spune ca nu suntem de acord", a mai spus directorul financiar al Rompetrol.
Pretul actiunilor Rompetrol Rafinare s-a apreciat cu 2,5% in prima parte a sedintei de marti, pana la 0,0615 lei/actiune.
Pe site-ul BVB inca nu s-a actualizat structura actionariatului Rompetrol Rafinare.
Tribunalul Constanta a decis la finele lui iunie ca Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), din grupul Rompetrol, nu mai datoreaza statului niciun ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003, au declarat surse judiciare.
In octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanta privind transformarea in obligatiuni cu o maturitate de sapte ani a restantelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, in valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobanzi si penalitati. Statu