Cum să-l convingi că o poezie spusă la serbare, în faţa atâtor perechi de ochi, nu este o nenorocire? Sau că a cere la un magazin marfa dorită nu atrage fulgere şi tunete din partea vânzătoarei?
Ai da orice ca într-o bună zi să te trezeşti cu un copil vorbăreţ şi sociabil care nu are dificultăţi de interacţionare cu ceilalţi copii. E doar o problemă de perspectivă. Timiditatea nu este un defect, ci doar o stânjeneală apărută în situaţii sociale peste care se poate trece. Iată câteva exemple în care atitudinea pozitivă a transformat un copil rezervat într-unul activ social.
ABC-ul socializării
Lasă-ţi copilul să spună ce şi-ar dori! Aşa va învăţa să-şi spună opiniile. De asemenea, încurajează-l să găsească rezolvări şi să fie creativ!
Scenariul pozitiv:
Maria nu a cunoscut foarte multe persoane dinafara familiei şi, cum copiii învaţă prin imitare, nu a avut de unde să deprindă socializarea. Mama ei a avut ideea de a organiza o petrecere la care să invite nu mai mult de patru copii ai prietenilor ei de familie. Astfel, i-a dat ocazia să interacţioneze şi cu alţi copii. Mai înainte au discutat despre cum va fi şi i-a cerut părerea despre ce dulciuri şi jocuri i-ar plăcea. A lăsat-o să se implice activ în organizarea evenimentului şi să aleagă cele mai potrivite cadouri pentru invitaţi.
Hobby-urile care apropie
Pasiunile fac orice copil să se simtă special şi-l vor ajuta să intre în vorbă cu alţii de vârsta lui. La început poate nu-ţi va plăcea hobby-ul pe care îl alege, dar trebuie să-i dai timp să se răzgândească, să încerce până găseşte ceea ce i se potriveşte.
Află pe clickpentrufemei.ro care sunt avantajele de a avea un copil timid