Zece ani de căsnicie cu bătăi repetate s-au finalizat printr-un adevărat coşmar pentru o femeie din Timiş. Aceasta s-a trezit dată afară din casă de soţul său, doar cu hainele de pe ea. Cum luni la rând nu a reuşit să se înţeleagă cu el pentru a-şi recupera din bunuri, singura soluţie pe care a avut-o a fost procesul de partaj.
„Este vorba despre un caz fericit, clienta mea fiind scutită de taxa de timbru după ce am dovedit că nu are venituri. De aproape un an durează procesul. De tot atâta timp, clienta mea plăteşte chirie şi nu poate beneficia de bunurile pentru care a muncit atâţia ani", ne-a spus avocata Lăcrămioara Schiriac.
În ultimii ani, numărul proceselor de partaj înregistrate la judecătoriile din Timiş a scăzut. În 2009 s-au înregistrat 250 de partaje, în 2010 - 227 şi în primele şase luni din 2011 doar 97. Atât avocaţii, cât şi psihologii, cred că principala cauză a scăderii numărului de partaje este cea financiară. „Probabil că situaţia economică influenţează mult. Un partaj este mult mai costisitor decât divorţul şi durează câţiva ani", a explicat psihologul Monica Verba.
Avocaţii cred că principalul motiv este taxa judiciară de timbru. „Taxa fixă pentru partaj reprezintă 3 % din masa de bunuri de împărţit. Suma trebuie plătită în momentul în care se introduce acţiunea în instanţă. Până lunile trecute, dacă părţile ajungeau la tranzacţii, în sensul că se înţelegeau între ei, banii se puteau recupera: dacă cădeau de comun acord asupra bunurilor înainte de primul termen al procesului, putea fi recuperată toată suma, iar pe parcursul procesului - se recupera doar jumătate din sumă. A fost scos însă articolul din lege, astfel încât, în prezent, chiar dacă se ajunge la tranzacţii, taxa de timbru nu mai poate fi recuperată", a motivat avocata Lăcrămioara Schiriac. În foarte puţine cazuri, cei care încep procese de partaj sunt scutiţi de taxa