Veștile proaste legate de datoria Italiei și de cea a SUA, în condițiile în care problema Greciei este departe de a se fi rezolvat, ne dau fiori de îngrijorare. Însă nu este cazul să intrăm în panică.
Economiștii sunt convinși de faptul că, atunci când funia se apropie de par, politicienii ajung, parcă prin minune, la un compromis. Într-un moment de cumpănă, deputații italieni au căzut de acord asupra unui plan de austeritate. Ceea ce vor face, cel mai probabil, și partidele din Statele Unite, unde plafonul maxim de îndatorare va fi majorat până la începutul lunii august.
Ce se va întâmpla în continuare? Problema datoriei Greciei ar deveni nesemnificativă în cazul unui eventual default al Italiei. Vestea bună este că acest lucru este puțin probabil, deoarece liderii europeni nu-și pot permite „să experimenteze un faliment al unei țări ca Italia“, este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu. Potrivit acestuia, băncile din Peninsulă sunt solide și vor rezista intemperiilor.
„O țară ar putea ajunge însă în default dacă intră în spirala creșterii dobânzilor. Atunci când investitorii refuză să mai acorde împrumuturi, țara nu mai are bani să-și acopere cheltuielile curente“, explică analistul economic Aurelian Dochia.
Criza financiară este consecința unei crize a încrederii. La amplificarea suspiciunilor contribuie și marile agenții de rating: Moody’s, Standard & Poor’s și Fitch. Trei țări din zona euro au fost aruncate deja „la gunoiul“ investitorilor. După Grecia și Portugalia, eticheta „junk“ a fost lipită și de fruntea Irlandei, stârnind un val de nemulțumiri în rândul comisarilor europeni. După închiderea ediției, urma să fie publicate rezultatele testelor de stres pentru băncile europene. În funcție de rezultate, și acestea pot accentua neîncrederea.
Euro, ori la bal, ori la spital
Cert este că zona euro a ajuns în impas