Activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii administrate privat (pilon II) au crescut în primul semestru cu 24%, până la 5,37 mld. lei (1,27 mld. euro), potrivit buletinului semestrial al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Numărul total de participanţi la aceste fonduri a atins 5,32 de milioane de persoane, la finele lunii iunie, cu 2,67% mai mult decât la finalul anului trecut. Astfel, suma medie pe care un participant o are în fondul de pensii administrat privat este de circa 1.000 de lei. Această sumă rezultă din contribuţia virată pentru fiecare salariat la fondurile de pensii administrate privat la care se adaugă randamentele obţinute de fonduri în urma investirii banilor.
La nivel de piaţă, circa două treimi (66%) din activele fondurilor din pilonul doi erau investite în titluri de stat la finele lunii iunie. Cu alte cuvinte, fondurile de pensii au cumpărat titluri de stat de 3,5 mld. lei, iar aceşti bani au ajuns la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor curente, printre care se numără şi plata pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar.
A doua pondere în total o au investiţiile în acţiuni, în valoare de circa 715 mil. lei (170 mil. euro), care reprezintă 13,3% din total active. Investiţiile în acţiuni româneşti reprezintă însă circa 10%, iar restul de 3,3% sunt investiţii în acţiuni străine, iar procentul este în creştere, din cauză că fondurile de pensii au la dispoziţie puţine acţiuni lichide în care pot investi pe Bursa de la Bucureşti şi caută să-şi diversifice plasamentele pe bursele străine.
Situaţia detaliată a investiţiilor de la finele lunii iunie va fi publicată de fondurile de pensii la mijlocul lunii august. CSSPP a obligat fondurile de pensii să-şi publice semestrial situaţia detaliată a portofoliilor, după ce Ziarul Financiar a scris anul trecut despre transparenţa redusă