Siria a recunoscut statul palestinian în frontierele din 4 iunie 1967, în vigoare înainte de războiul israeliano-arab de şase zile şi având Ierusalimul de Est drept capitală. Anunţul a fost făcut de Ministerul sirian al Afacerilor Externe.
"Siria va considera biroul Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei de la Damasc drept ambasadă, imediat de la publicarea acestui comunicat", se arată în anunţul Ministerului sirian al Afacerilor Externe.
Siria este ultima ţară arabă care recunoaşte statul palestinian. Autoritatea Palestiniană şi regimul sirian au avut întotdeauna dispute pentru controlul comunităţilor palestiniene din Liban şi din Siria. Aceste divergenţe s-au transformat chiar în confruntări armate în momentul în care, acum 30 de ani, forţele siriene au intrat în Liban: unităţile siriene şi trupele fidele Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei s-au ciocnit de mai multe ori. Poziţie ambiguă a Siriei faţă de palestinieni
În ultimii ani, poziţia siriană faţă de palestinieni a fost destul de ambiguă: Damascul nu i-a susţinut niciodată direct pe palestinieni, dar a susţinut mişcarea radicală Hezbollah, care însemna un ajutor indirect pentru palestinienii din Liban.
Recunoaşterea statului palestinian din partea autorităţilor de la Damasc ar trebui să reprezinte normalizarea relaţiilor dintre cele două părţi.
Joia trecută, secretarul general al Ligii Arabe, Nabil Al-Arabi, a declarat că organizaţia pe care o conduce va cere Adunării Generale a Naţiunilor Unite să recunoască statul palestinian şi să îl admită cu drepturi depline la ONU.
Recunoaşterea statului palestinian din partea Siriei va permite în septembrie un front arab unit într-o bătălie diplomatică ce se anunţă foarte dură.
Totuşi, gestul autorităţilor siriene are şi o puternică semnificaţie internă, în contextul puternicei mişcări de contestare a re