După cinci ani de lucru şi 234 de miliane de dolari investiţi, Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a intrat în ultima fază a programului de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia, de la 3,8 milioane de tone la peste 5 milioane de tone de materie primă.
Programul a fost iniţiat în 2006 sub denumirea de „Pachet Investiţii Rafinărie 2010“, termenul de finalizare fiind primul trimestru din 2012. Tot atunci vor fi integrate în procesul de producţie trei noi instalaţii: de hidrocracare blândă, de producere a hidrogenului şi de recuperare sulf. Nivelul total al investiţiilor de la Petromidia sunt estimate la peste 377 de milioane de dolari.
„Programul face parte din strategia Grupului Rompetrol de consolidare şi dezvoltare a prezenţei în regiunea Europei Centrale şi de Est. De asemenea, acesta susţine obiectivul companiei de poziţionare între primele 25 de rafinării din Europa, în baza profitabilităţii şi a performanţelor operaţionale“, declară directorul general al Rompetrol Rafinare, Arman Kairdenov. Rafinaria va atinge o capacitate de prelucrare de 5 milioane tone de materie primă, dar va creşte şi randamentul de motorină, în acord cu evoluţia pieţelor de profil.
Mai impresionant decât NASA
Investiţii făcute în rafinăria de la Petromidia sunt uşor notabile şi de cei din exterior. O realizare impresionantă este Centrul de Control Rompetrol, o clădirea realizată din beton de unde sunt monitorizaţi, prin intermediul computerelor, toţi parametrii unităţilor de pe platform. „Este o clădire realizată din beton, ca un buncăr, capabilă să reziste la cataclisme şi chiar bombardamente, cum au fost cele de la 11 septembrie“, a declarat şeful centrului, Radu Işcovici. El spune că la fel cum au reacţionat jurnaliştii care au intrat în centru, au reacţionat toţi cei care l-au vizitat: „Mai ceva decât la NASA!“.
P