Trei săteni din Gherăseni, judeţul Buzău, au reuşit să construiască pentru prima dată în mediul rural o centrală eoliană care poate alimenta cu energie o locuinţă dotată cu toate electrocasnicele. Ideea de a construi propria eoliană le-a venit unor săteni din Buzău după ce au avut de suferit din cauza deselor căderi de tensiune din zonă.
De mai bine de un an, un sătuc din Buzău se laudă cu o eoliană „crescută" în curtea unuia dintre gospodarii fruntaşi ai aşezării. Marian Ilie (56 de ani), „părintele" centralei de la Gherăseni, a avut două pasiuni toată viaţa: transmisiunile radio şi afacerile. De altfel, ultima lui ocupaţie, înainte de a se apuca de făcut eoliene, a fost cea de patron de fabrică de acumulatori auto. Anul trecut a decis să îşi construiască o sursă alternativă de energie electrică, pentru că de prea multe ori i se închidea staţia din cauza penelor de curent.
VIDEO Găseşti aici înregistrarea din momentul asamblării generatorului
„Determinarea a venit în primul rând din pasiune. Fiind radioamator, vă daţi seama că m-am lovit mereu de probleme electrice, electronice, de electromagnetică şi cam tot ce cuprinde acest generator. A trebuit să mai studiez ceva aerodinamică pentru a putea rezolva problema turbinei astfel încât să-i creştem eficienţa la maximum", a explicat Marian Ilie, căruia îi place să se recomande şi cu indicativul de radioamator „YO9JXC".
Pentru realizarea prototipului şi-a atras doi prieteni buni în echipă, pe colonelul în rezervă Marian Grigore (60 de ani), un experimentat radioamator, şi pe Ion Ilie (48 de ani), un militar pensionat timpuriu. „Eu înainte am fost militar angajat, până în 2002, când structurile NATO au trebuit să ne retragă din activitatea asta. Am încercat şi cu şoferia, şi cu agricultura, iar acum am ajuns să facem un fier să scoată curent electric", a spus Ion.
Prototipul,