Nivelul mare al dobânzilor la creditele în lei are în viziunea BNR o singură explicaţie: bancherii nu au destulă încredere într-o scădere a inflaţiei astfel încât să ieftinească finanţările. Totuşi, estimările BNR indică o rată anuală a inflaţiei de până la 5% în septembrie, iar acest lucru s-ar traduce şi prin revenirea creditării mai ieftine.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, vede pentru luna septembrie o rată a inflaţiei de puţin peste 4%, intervalul de variaţie al estimării fiind între 3,8% şi 5%. "Nu exclud ca, la începutul lui octombrie, să avem o inflaţie sub 4%", a precizat Isărescu în cadrul unei conferinţe organizate de FinMedia. În opinia sa, lecţia care trebuie învăţată este că aşa cum au crescut în lunile trecute, preţurile volatile se vor şi reduce. Dar indicele preţurilor de bază "Core2" este încă ridicat şi mai sunt corecţii de făcut.
Băncile nu vor să obţină bani mai ieftini de la BNR
Criticată de multe ori pentru că se "încăpăţânează" să menţină dobânda de politică monetară la 6,25%, banca centrală a ripostat. Degeaba este dobânda prea mică sau prea mare, bancherii oricum nu transferă aceste mişcări în piaţă.
Atât dobânzile de pe piaţa monetară, cât şi cele oferite clienţilor la creditele în lei sunt mult peste rata stabilită de BNR. Mai mult, bancherii au demonstrat în ultimii doi ani că preferă să îşi obţină lichiditatea oferind randamente crescute la depozite în loc să "bată la uşa BNR" şi să se împrumute. "Şi apoi apar în presă cu un aer doct şi spun că BNR nu susţine creditarea în lei", a comentat Isărescu. În opinia lui, există două alte mari motive pentru care creditarea în lei rămâne în urmă, iar dobânzile nu scad: bancherii nu au încredere în trecerea economiei de impasul în care se află, iar piaţa monetară nu funcţionează bine. "Mă aştept ca dobânda la creditele în lei să scadă, spre dobânda noastră