Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului trebuie să-şi schimbe modul de funcţionare şi să se ocupe de proiecte de anvergură regională, cu potenţial de dezvoltare economică a diverselor zone ale ţării, cum ar fi Canalul Dunăre-Bucureşti şi nu de proiecte locale, punctuale, care se referă la comunităţi mici şi care ar trebui derulate de primării sau consilii judeţene, a scris marţi, pe blogul personal, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea.
Aceasta a precizat, potrivit Agerpres, că, în ceea ce priveşte analiza funcţională, a cerut ajutorul Băncii Mondiale, care are un acord în acest sens cu Guvernul.
‘Atât eu personal, cât şi alţi funcţionari din MDRT, le-am explicat experţilor BM problemele şi dificultăţile cu care ne confruntam, cerând în schimb soluţii de rezolvare şi eficientizare a activităţii ministerului. Am discutat cu cei de la BM asupra elementelor pe care eu le consideram ineficiente sau redundante. Printre acestea se numărau suprapunerea programelor ministerului cu cele ale altor ministere peste POR, dar şi nevoia de a eficientiza activitatea instituţiei prin refacerea organigramei şi redistribuirea atribuţiilor angajaţilor. Concluziile analizei funcţionale făcute de BM au fost prinse într-un raport ce urmează a fi discutat şi aprobat în Guvern’, a spus Elena Udrea, menţionând că asemenea analize funcţionale au fost realizate şi în cazul altor ministere.
Elena Udrea a subliniat că, în 2011, prin construcţia bugetului Ministerului Dezvoltării, s-a încercat eliminarea suprapunerii, finanţând mai puţin programele derulate prin bani de la bugetul intern.
Aceasta a adăugat că o preocupare în contextul temei reorganizării administrativ-teritoriale a României este descentralizarea nu numai a atribuţiilor pe care le are acum MDRT, cât şi a programelor pe care le derulează. De asemenea, prioritară este şi pregătirea proiectelor finanţate