Expusă la fluctuaţiile preţurilor la nivel internaţional, România a fost salvată de menţinerea preţului la pâine şi cereale
Economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, a declarat ieri că menţinerea preţului la pâine şi cereale a temperat creşterea inflaţiei. „Am fi putut avea o inflaţie mult mai mare“, a explicat Anghel. Alimentele reprezintă 37% din coşul de consum, România fiind mult mai expusă la fluctuaţiile preţurilor la nivel internaţional, potrivit raportului anual pe agricultură, „Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat“, realizat de BCR Cercetare. Astfel, preţul alimentelor din România are cel mai mare impact asupra inflaţiei comparativ cu alte ţări, în condiţiile în care cota reprezentată de alimente în coşul de consum este cea mai mare comparativ cu Polonia, Ungaria, Bulgaria şi Franţa. „Cu toate acestea, preţul la alimente în Ungaria şi Bulgaria a înregistrat, din 2005, rate mult mai mari de creştere faţă de România (...) Pâinea, legumele şi fructele reprezintă 41% din coşul de consum din România şi Bulgaria, în timp ce în Franţa cota este mai mică, de 32%; diferenţa mare dintre cele două ţări şi Franţa ar putea însemna un consum mai mare de pâine şi cereale“, se arată în raport.
Factorii salvatori
România nu este, în prezent, prost poziţionată în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la alimente, cota mare reprezentată de pâine şi cereale fiind deseori un factor salvator, potrivit raportului. Pe de altă parte, legumele sunt importate în medie de 40-50%, deoarece producţia internă nu poate acoperi cererea, astfel că există o dependenţă faţă de preţurile la nivel internaţional. „Sunt fluctuaţii care fac dificilă adoptarea euro şi este nevoie de o agricultură performantă, independentă de condiţiile meteo, pentru a reduce aceste fluctuaţii. Înainte de a adera la zona euro, vom fi obli