Tensiunea dintre pieţele financiare şi guvernele care caută bani pentru a-şi plăti facturile s-a revărsat săptămâna trecută asupra Italiei. Asaltul s-a concretizat într-o mărire bruscă a costurilor la care ţara se împrumută şi într-un raid asupra acţiunilor băncilor italiene listate la Bursa din Milano. Argumentul care justifică nervozitatea investitorilor este datoria publică a Italiei, ale cărei dimensiuni sperie. În fond, ţara şi-a câştigat un loc în grupul PIIGS, alături de Grecia, Irlanda, Spania şi Portugalia, deoarece datoria sa publică se plasează pe locul doi în lume, după Grecia, ca raport între produsul intern brut şi banii împrumutaţi.
Semnalul de alarmă a fost tras de agenţiile de evaluare financiară Moody´s Investors Service şi Standard & Poor´s, care au insistat în ultima lună asupra necesităţii unui plan credibil de reducere a cheltuielilor publice şi au cerut guvernului condus de Silvio Berlusconi că trebuie să prezinte un plan credibil de austeritate.
Tensiunea politică
Panica s-a instalat în faţa zvonului că premierul Berlusconi s-ar fi certat cu ministrul de Finanţe, Giulio Tremonti, în prima săptămână din luna iulie. Tremonti ar fi fost în pragul demisiei, aflaseră investitorii, deoarece nu s-ar fi înţeles cu premierul Italiei asupra coordonatelor programului de austeritate. Săptămâna trecută a debutat cu un exerciţiu de înspăimântare a Italiei. Trezoreria trebuia să împrumute 6,5 miliarde de euro, sub forma unei emisiuni de titluri de stat cu maturitate de un an. Bătălia s-a dus prin mărirea costului acestui împrumut, însă investitorii s-au înghesuit să cumpere titlurile emise de Trezoreria Romei.
Piaţa s-a calmat chiar în aceeaşi zi, pe parcursul derulării ofertei, sedusă de un alt zvon, potrivit căruia Banca Centrală Europeană şi China ar fi intervenit, salvator, în operaţiune. Discuţia privind programul de austeritate