Comisia Europeană face 15 recomandări României, în Raportul pe Justiţie ce va fi publicat astăzi. Monitorizarea pe Justiţie a României şi Bulgariei s-ar putea încheia în 2012, se arată în Raport, dacă recomandările vor fi respectate.
1. Autorităţile române trebuie să asigure implementarea completă a Codului civil şi să adopte un plan de implementare a celorlalte trei noi coduri. Trebuie să aloce suficienţi bani pentru instruirea personalului şi reorganizarea instanţelor şi parchetelor, să mărească capacitatea Institutului Naţional al Magistraturii şi să îmbunătăţească nivelul de pregătire şi de recrutare a angajaţilor.
2. România trebuie să realizeze o analiză a volumului de muncă din sistemul judiciar, momentan disproporţionat, unii judecători având un număr mai mare de dosare decât alţii.
Monitorizarea deciziilor curţilor
3. Autorităţile de la Bucureşti trebuie să finalizeze analiza felului în care sistemul judiciar funcţionează momentan. Ar trebui creat un sistem de monitorizare a reformei Justiţiei, în care să fie implicate părţile interesate din sistem.
4. Autorităţile române trebuie să demonstreze că există un număr mare de cazuri în care instanţele au acţionat obiectiv şi transparent - prin contorizarea acestora. Spre exemplu, CE e interesată de cazuri legate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, mai exact de evaluările angajaţilor, numirile în funcţie, deciziile disciplinare şi modul de promovare profesională.
5. CE solicită publicarea electronică a jurisprudenţei şi monitorizarea deciziilor curţilor, care trebuie să fie luate în concordanţă cu legea şi "în timp util".
6. Trebuie îmbunătăţită practica judiciară şi a managementul de caz şi trebuie accelerate procedurile în cazuri de corupţie la nivel înalt, pentru a evita prescrierea faptelor.
7. Trebuie continuată reforma În